Sevärdheter i Umeå

Umeå kallas ofta för björkarnas stad. Det kommer sig av att stadens starka män i slutet av 1800-talet, efter den sista stora branden i staden, beslutade att bygga breda gator för att minimera risken för ytterligare bränder och att varje gata av bredare karaktär skulle kantas av björkar. Nu är dock Umeå inte bara känt för sina tusentals björkar. Umeå har en hel del andra sevärdheter som måste upplevas vid ett besök till staden.

Kultur i Umeå

På grund av bränderna under 1800-talet finns tyvärr inte mycket kvar av Umeås gamla stadskärna. I byarna och samhällena omkring staden finns dock många kulturella sevärdheter och minnesmärken att upptäcka. Samhällena Holmsund och Obbola berättar mycket om hur livet i Norrland såg ut förr i tiden. Fornstigen i Obbola är en vandringsled på fyra kilometer som går igenom uråldriga marker som ger en känsla för hur skärgårdslivet såg ut under vikingatiden och medeltiden.

I Holmsund finns ett område som kallas för Västerbacken. Det är ett samhälle i samhället som har sett nästan likadant ut sedan mitten av 1800-talet då det byggdes upp både kyrkor, skolor och bostäder kring en framgångsrik sågverksamhet. Att strosa genom Västerbacken är en märklig och fascinerande upplevelse.

Kolerakyrkogården i Holmsund är fascinerande på ett annat sätt. Det är nämligen Sveriges största kända kyrkogård för människor som dött genom kolera. Två större koleraepidemier bröt ut i Holmsund på 1800-talet och det sägs att det ligger 26 namngivna personer begravda på platsen.

Närmare stadskärnan i Umeå ligger Gammlia friluftsmuseum som förmodligen är den mest kända sevärdheten i staden. Till friluftsmuseet har man transporterat gamla byggnader från hela Umeå med omnejd för att skapa ett område som ska påminna om livet i Umeå under 1700- och 1800-talet. Den äldsta byggnaden, Jämtebölegården, är dock från tidigt 1600-tal.

Aktiviteter i naturen

Umeå är ett paradis för dig som tycker om att vistas i skog och mark och uppleva i princip orörd natur. Runt omkring staden finns mängder av vandringsleder och strövområden som är tillgängliga för äventyr året runt. Stora stenen, Tavelsjöleden, Ume älvdal och Nydalaområdet är bara några av de leder och platser som bjuder på härliga upplevelser i skog och mark.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *