Sevärdheter runt Kalmar

Kalmar anses vara en av Sveriges allra äldsta städer, med en historia som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Under långa perioder under medeltiden kallades Kalmar för Sveriges nyckel, i och med att staden var ett av Sveriges starkaste fästen mot de framstormande danskarna. På grund av den rika historien finns en hel rad historiska minnesmärken att se och uppleva i staden. Kalmar bjuder även på mer moderna sevärdheter och aktiviteter, inte minst på grund av närheten till Öland.

Historiska sevärdheter i Kalmar

Kalmar slottKalmar slott är stadens främsta sevärdhet. Slottet ligger mycket vackert precis vid vattnet på en upphöjning. De äldsta delarna av slottet härstammar från 1100-talet, men lejonparten av det nuvarande slottet uppfördes under mitten av 1500-talet. Några höjdpunkter som man inte får missa inne i slottsområdet är Kung Eriks gemak, brunnen på borggården samt den öppna spisen som faktiskt är så stor att den rymmer en riddare till häst.

Kalmar domkyrka är en märklig byggnad. Fram till 1915 var kyrkan centrum för Kalmar stift, men är numera enbart en församlingskyrka. Kyrkan är extremt liten för att vara en tidigare domkyrka. Med dess tinnar och torn påminner kyrkan från utsidan mer om ett palats än en kyrka. I kyrkorummet finns en hel mängd spännande detaljer som är väl värda en närmare titt.

Andra spännande historiska sevärdheter i Kalmar är ”Tripp, trapp, trull”, som är tre små hus invid varandra i olika storlekar och olika färger, Krusenstiernska gården som visar hur de rika och berömda i Kalmar levde på 1800-talet, den levande herrgården Skälby gård samt stadens gamla ringmur.

Kultur och natur

Bara någon kilometer utanför Kalmar centrum börjar Ölandsbron. Den cirka sex kilometer långa bron leder till Färjestaden på Öland. Sveriges andra största ö är ett paradis för den som uppskattar kultur och natur. Öland bjuder bland annat på områden med mycket säregen natur, till exempel Stora alvaret i söder. Från Byxelkrok på nordvästra Öland går färjor till ön Blå Jungfrun, som är en fascinerande plats både på grund av sin natur och sin minst sagt mytomspunna historia.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *