Sevärdheter i Karlstad

Karlstad är en gammal stad och som sådan har man givetvis sevärdheter som minner om gamla tider. Samtidigt är Karlstad en modern stad med mer moderna sevärdheter. Här är fyra exempel på sevärdheter i Karlstad som du inte bör missa vid ett besök till ”staden där solen alltid skiner”.

Statyer och monument

Frågan är om det finns någon stad i Sverige som har fler statyer och monument än Karlstad. Varje torg pryds av en staty av någon av de personligheter som har satt staden på kartan genom åren. Sola i Karlstad är kanske den mest kända statyn. Den står utanför Stadshotellet och visar servitrisen och krogägaren Eva Lisa Holtz. På många sätt har den statyn blivit ett signum för Karlstad. Andra berömdheter som har förärats med en staty är Gustaf Fröding och Nils Ferlin.

Alsters herrgård

Gustaf Fröding är en av Karlstads stora söner. Han föddes i byn Alster och i hans barndomshem Alsters herrgård är idag ett museum inrymt. Gården är öppen för allmänheten under sommarmånaderna och här arrangeras alla tänkbara evenemang, såsom teaterföreställningar och konserter. Herrgården i sig är faktiskt också en sevärdhet. Huvudbyggnaden har nämligen anor från 1300-talet.

Brigadmuseum i Värmland

Den 1 juni 2013 invigdes Sveriges nyaste museum. Det handlar om Brigadmuseum i Värmland. Här berättas historien om den svenska militärens utveckling genom åren med fokus på förhållandena under kalla kriget. Här finns simulatorer att prova på, militärfordon att beskåda på nära håll samt mycket annat för den som är intresserad av historia i allmänhet och militärhistoria i synnerhet.

Wermland Opera

Wermland Opera
Bild från Visitkarlstad.se

Wermland Opera är ett högklassigt operahus med en mycket bred och exklusiv repertoar. Operan är en av de mest namnkunniga utanför Stockholm och här finns möjligheten att uppleva operetter, musikaler, konserter och teaterföreställningar av hög internationell klass. Operahuset ligger vackert vid Klarälven bara en kort promenad från centrala Karlstad.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *