Sevärdheter i Halmstad

Halmstad fyllde 700 år 2007 och är därmed en av Sveriges äldsta städer. Med stadens läge vid havet inte långt från vare sig Norge eller Danmark, har staden varit i centrum för mängder av viktiga händelser genom historien, och en del av stadens rika historia finns fortfarande bevarad i högsta grad. Här är några av Halmstads främsta sevärdheter.

Halmstads slott

Sevärda Halmstads slottHalmstads slott är ett slott unikt i Sverige, både vad gäller dess historia och dess utformning. Slottet lät uppföras av den danske kungen Kristian i början av 1600-talet som ett lustslott för nöjen, gästabud och avkoppling. Kung Kristian fick dock inte särskilt många möjligheter att njuta av sitt slott och år 1645, då Halland blev svenskt, gick slottet över i svensk ägo.

Det är under sommarmånaderna och kring jul som slottet lever upp lite extra. I juli och augusti spelas alltid flera teaterföreställningar med teman från historiska händelser. I december arrangeras en traditionell julmarknad på borggården och i slottsparken i direkt anslutning till slottet. Läs mer om slottet på Statens Fastighetsverk.

Övraby kyrkoruin

Området för dagens Halmstad började befolkas under 1100-talet. Bevis för detta finns vid forsen vid Slottsmöllan cirka fyra kilometer utanför Halmstads centrum. Här ligger nämligen en kyrkoruin som dateras till tidigt 1100-tal. Det är okänt exakt hur kyrkan såg ut och hur bebyggelsen omkring den var ordnad, men klart är att Övraby var platsen för det tidiga Halmstad som sedan under 1320-talet flyttades till sitt nuvarande läge. Övraby kyrkoruin är en fascinerande plats. Den ligger vackert på en höjd med ån Nissan nedanför.

Galgberget

Om du vill besöka en lite mer mystisk sevärdhet i Halmstad finns det inget bättre val än Galgberget. Som namnet skvallrar om har området en minst sagt mörk historia. Det var här som Halmstads brottslingar mötte sitt öde förr i tiden. Det finns en mängd historiska lämningar i området, bland annat en tavla med galgplatser utmärkta. Tavlan dateras till 1600-talet. Galgberget är dock inte enbart en lite mystisk plats. Området är Halmstadsbornas favoritplats när det gäller motion. Dessutom finns ett pittoreskt friluftsmuseum i området.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *